четвъртък, април 02, 2009

Математиката вече не е точна наука

Излиза, че математиката вече не е точна наука. Поне според хамстеровия министър на парите и паричките.

Как стигам до това дълбокомъдрие ли? Ето как:

Като едно прозрачно министерво, минфин си публикуват данните. За януари - добре, по национален бюджет 631 милиона излишък. Като туриш и някакви европари и току стигат милиард (907 милиона). Идва февруари и какво да видим. Ми те жълтиците в гърнето намалели, вече са 300 милиона. Айде слагаме и европейските пари, ама пак стигаме само до 587 милиона.

Де го милиарда от преди един месец ... няма го ... Или някой е бъркал в оцетеното буре (справка Чудомир) или най-добре някой както прозрачно ги е турил тия числа, така прозрачно да вземе да ги обясни. Мъжката, с бяла риза, вчесан перчем и айде на мегдана.

Не, както знаем вече - математиката не е точна наука. Нищо не й пречи на устата министерска да изрече, че няма таквоз нещо като намаление нивото на парите в сантиметри. После притежателят на същий тоз сурат да внесе поправка (помните ли кои политици пращат преводачи да обясняват какво са имали предвид) и да изтресе, че нищо притеснително нямало, очаквано било това. Ама какво ме учудва - гьонсуратщината явно е заразна. Естествено че е очаквано, горе долу колкото сто милиона лева бонуси е очаквано.

Добре, господа министри и господин хамстере, не разбирам от икономика, висшата математика ми е близка колкото космодрума Байконур. Това не ми пречи от личен опит да знам, че ручането на жабета под светлините на рампата е неприятно в своите последствия занимание.

Пак от опит знам, че като ми показвате картинка със залез и дългокоса девойка, яхнала бял кон, да тича по прибоя ... трябва да потърся лайната из дюните някъде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар