събота, юли 13, 2013

240 фенера = държавата не работи

С пълното съзнание за евентуалните последствия в личен, професионален и обществен план: това на снимката съм аз, Дарин Стойков, единият от организаторите на акцията "240 фенера в небето, 240 депутата в небитието". Но не това е важното, сега ще ви разкажа и докажа защо и как държавата не работи и не изпълнява основно свое задължение - да съдейства на своите граждани в реализирането на техните мечти. Не, не го прави. Не се сещам всъщност някога да го е правила.

Фактите:
Събрахме се трима съмишленици и подготвихме всичко - намерихме фенерите, приятели и познати осигуриха с малки суми финансирането, създадохме събитие във facebook и го популяризирахме отново сред приятели и познати. И тримата сме твърдо убедени във върховенството на закона и го спазваме. Затова и решихме да вървим по законовия ред.

Аз отделих няколко часа от времето си, за да прегледам законите и наредбите и не открих уреждане на подобен казус. Може и да го има, но аз не го открих като публична информация, затова поех по логичният според мен курс на действие.

Изпратих уведомителни писма до публичния мейл и мейлите на всички генерални и заместник-генерални директори на РВД с искане за обратна разписка при отваряне и прочитане на писмото. Получих само една, явно от получател на публичния мейл. Нищо повече.

След шест часа липса на каквато и да е реакция, започнах обаждания на публичните телефони на РВД. Никой. Никой не вдига обявеният телефон. Ако не познаваш някого вътре, няма как да пробиеш системата.

Проверих разписанието на излитащите и кацащите полети на летище София в периода, за който планирахме акцията и препратих уведомлението до публичните мейли на всички авиокомпании, които намерих. За всеки случай.

По системата "от човек на човек" издирих телефон на служител в ГВА, който беше най-разумния (малка извадка, всъщност единственият) който ми даде някаква информация. Неофициално, по телефона, без ангажименти. За всеки случай.

Преместихме мястото от Орлов мост на Националния стадион заради въздушния коридор. Събрахме се хора. Имахме подготвени пожарогасители, бутилки с вода, доброволци, инструктори. За всеки случай.

Полицай на мотор се поинтересува какво ще правим, получи обяснения и задейства колегите си - дойде патрул, извика пожарна кола, охраняваха ни. За благодарност им дадохме няколко от фенерите, за децата им.

Един от доброволците следеше в реално време въздушния трафик над София. За всеки случай.

Пуснахме фенерите, бяхме по детски ентусиазирани, екзалтирани, пълни с положителна енергия.

Всъщност това е най-масовото пускане на фенери в България досега. Факт. Дълго след това го обсъждахме, пълни с положителна енергия и емоции от преживяното.

Горчилката, обаче, остава. Държавата не работи. Никой в администрацията или системата не осъзнава простия факт - основното им задължение е да съдействат гражданите да реализират мечтите си - в работата, в живота, вкъщи, на улицата. Не да ги реализират, да им съдействат. Българите (твърдо вярвам) наистина са пословично трудолюбиви и инициативни и са способни да преобърнат света в преследване на мечтите си и имат едно просто искане - да не им пречат.

Вместо това получаваме в отговор една стена от мълчание, незаинтересованост и тишина. Страшната тишина на държавната машина е най-смазващата истина. От нея от време на време се процежда по нещо, благодарение на единици вътре - човекът в ГВА, полицаят на мотора, пожарникаря в колата. Но системите са спрели, часовниците са се огънали, държавата не работи.

4 коментара:

  1. Анонимен13 юли, 2013 17:50

    "...Българите (твърдо вярвам) наистина са пословично трудолюбиви и инициативни и са способни да преобърнат света в преследване на мечтите си и имат едно просто искане - да не им пречат....."

    Ейй, най-накрая някой да каже нещото: "... - да не им пречат."!

    Една малка корекция: "...и имат едно просто ИСКАНЕ..." - е, нямаме го това искане и няма как да го имаме това искане, защото още не сме го осъзнали и защото засега само изпитваме "преченето" на гърба си, май-май само ти си го осъзнал, дефинирал и формулирал, но и това все пак е нещо....!

    Малко примери:

    http://novanews.bg/news/view/2013/04/06/47766/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%8A%D1%82/ - след 1:02, ами не стига, че вършат работата на другите, но и са определени като нарушители....

    http://novanews.bg/news/view/2012/09/15/36012/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/ - след 2:17, наказание, че и парично, загледай се в това мило семейство и с ръка на сърцето може ли да кажеш, че са нарушители при положение, че търсят най-доброто за децата си без да пречат на никого?...

    Примери - много, чак до римско време!... Всеки от нас ги е изпитвал на гърба си в една или друга форма

    В англоговорящия свят има една дума, която много добре дефинира това: "STATISM" - можеби най-правилният превод е "държавизъм". Колкото е по-голям "държавизЪма", толкова намесата в личния и икономическия живот е по-голямо и преченето е повсеместно, и упадъкът е по-голям... а дали политическата украска на "държавизЪма" ще е червена, жълта, лилава, синя или черна и цялото цветно политическо "бла - бла", което върви с нея, ами все тая...

    Тези фенери правят страшно красива гледка във вечерното небе, обаче честно, недей повече да експериментираш с такива огньове, защото районът наоколо е пълен със стари софийски барутници (сгради със стари дървени покриви) и може да стане много голяма беля...

    ОтговорИзтриване
  2. Колко приятна и романтична снимка, сега доколкото знам при НДК или на някой от моловете ще има доста интересни хора и балони от покривите които ще правят всякакви неща.Мога да кажа също това, което и вие споделихте че...' Аз отделих няколко часа от времето си, за да прегледам законите и наредбите и не открих уреждане на подобен казус..." гледах дори има ми познати адвокати които реших да попитам но уви и те не ми казаха.Лично аз те поздравявам за тази акция която си направил и ти пожелавам да събираш все повече привърженици.Успех и не се предавай.

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за разкошната акция с която сте били захванали.Личи си че подготовката е доста голяма както и вие пишете, сте изпратили уведомителни писма до публичния мейл и мейлите на всички генерални и заместник-генерални директори на РВД с искане за обратна разписка при отваряне и прочитане на писмото.Все пак трябва да бдат запознати не един или два фенера ще летят във въздуха. Това, че сте плучили само една, явно от получател на публичния мейл.Показва колко са отговорни от другата стран аако изобщо са си направили труда да отворят мейла.Пожелавам още доста такива акции на които и аз да бъда.

    ОтговорИзтриване
  4. Много романтично изглеждат тези балони, дори моя роднина на сватбата си пуснаха такива във формата на сърца беше изненадващо и хубаво.Много силно впечатление ми направи в статията това, че ..." И тримата сме твърдо убедени във върховенството на закона и го спазваме. Затова и решихме да вървим по законовия ред....." понеже са рядко хората които спазват всичко така както вие и заслужавате поздравления за това.Надявам се повече хора да имат куража да вършат всичко както е по закон.

    ОтговорИзтриване