понеделник, май 13, 2013

Аз избирам, ти избираш, той избира, тя избира, ние избираме. Сори, май избрахме


източник - www.bnt.bg
Като че ли избрахме. Не всеки един поотделно, а заедно всичките с право да го правим. Нали не сте забравили, че сме в състояние на представителна демокрация и на четири години се провежда мащабно социологическо проучване, наричано за краткост избори.

Някои от нас избраха статуквото и дадоха глас на строителите. На моите приятели във фейсбук ще кажа следното - спрете да съдите за света по себе си и да си мислите, че изборът на хората е продиктуван от страх (да не си загубят работата) или страх (да не дойдат други да ги доят). Седнете си на гениалните части и размислете малко - тази партия говори по начина, по който говори мнозинството от населението. Дори и изтеклият записан разговор от вилата им е близък и познат, те така си говорят.

Ама вие се обиждате, наричате това профанизиране на политиката, ама не можело така да се говори. Мили ми ради госпожини - може, така се говори. Ако гнусливо туряте кърпичка под носа всеки път като чуете думата "педал" ... не излизайте от вкъщи, моля, има опасност да получите пристъп само на 12 километра извън обсега на обичайните ви местообитания (къщата, офиса, клуба, парка, пистата).

С риск да ви обидя, мили ми, светът не започва и не свършва със собственият ви кръг, който вие удобно наричате "приятели, познати, колеги". Истинското име на вашето обкръжение е mutual admiration society. И не, светът не се движи от реката от хейт, която създавате. В допълнение - светът не се управлява с мърморене, критика и постоянно споменаване на терминал 1 и терминал 2. Ако толкова много ви се отлита оттук - айде, пътя. Няма да ви спирам.

Други от нас избраха да се върнат ония, дето увеличават пенсиите. И какво лошо виждате в това? Или пак премерихте света по себе си? Данни на НЦИОМ показват, че младите под 30 са най-малко гласувалите. Най-масово са гласували хората над 60. Ми какво да ви кажа - топло време, слънчево, гласува им се на хората. Разбираемо е и друго - ако човек сега е над 60, то при началото на промените е бил на 40 и нещо (примерно), работил е на сиво, черно или не е работил последните преходни 23 години, осигуровките сигурно са били близки до минус безкрайност. Що да не си даде гласа на някой, където да трансферира желанието си за "достойни старини". Хем ще има кого да псува в кръчмата, хем току виж пак е ебнал системата и макар да не е внасял за пенсия, ще му я дадат.

Поколение на кантар, уважаеми, на кантар - половината им стаж минал в социализма, другата половина в мътното и калното на прехода. Според вас кой от двата периода си спомня с по-добро? М? Айде пак да се замислите.

Екстремисти, етнически вот и еко-екстремисти няма да коментирам. Дясното и него няма да го коментирам. Само един пример - дават някакъв брадат човек да говори за какво и за кого е гласувал и понеже изборите не са приключили, БНТ не му пишат името и партията. Ама гледам го и не вдявам кой е тоз брадатия, не го познавам. А той бил бившия кмет на Карлово, дето прие боклука на София преди време, гушна едни милиони и после оглави синята партия. Толкоз.

Резултатите са такива каквито са, защото никоя от големите партии не искаше да ги спечели тия избори. НИ-КО-Я. Поправка, една от партиите искаше, ама е прекалено малка, за да й дадат управлението. Всички други, мастодонтите, факторите в българската политика, колосите на управленския капацитет - не искат да се занимават с тая държава. Просто не искат. Вариантите са два - или проблемите са прекалено сериозни и няма опция още четири години да тупаме топката на място или просто не е останало много за крадене и лапане.

Всъщност има и трети вариант - колкото и да не ви се вярва, уважаеми, вашето мърморене и хейт е дало резултат. Щото ги е страх. Страх ги е да не им се види пак червения гъз като се качат на високо. Фейса е прекалено голям вече, народа се понаучи освен да пцуе в кръчмата, да завежда дела в КЗД, ВАС и другаде. И ако тази хипотеза е вярна, то изборите вие ги спечелихте, не мислите ли. Ако тази хипотеза е вярна, то следващия парламент и правителство ще бъдат подложени на масирано гражданско наблюдение и ще го правите със същия жар и плам, с който сте наблюдавали растежа на първите си косъмчета под носа или изпълването на чашките на сутиена през пуберитета (заградете съответния пол).

Честито ви, народни представители, извоювахте пряка демокрация без да сте я искали. Вие сте победителите, ти си победител. Честито. Готов ли си да поемеш тази отговорност?

Няма коментари:

Публикуване на коментар