неделя, ноември 01, 2009

Кулинарно 7 - без търговски вид, но вкусно

Излезе новият брой на GoodFood и на корицата какво - бананова тортааааа :) Я да се пробвам и аз дали ще ми се получи такава картинка :) Речено-сторено. Отсега да кажа - не стана като на снимката, не ползвах описаните там бонбони-дунапренки и мааалко промених рецептата. Пак се получи, даже много ми се получи. Но, да почна отначало.

Тестото е доста трудоемко и времеемко, защото както съм писал вече, не си падам по кухненската механизация. Започнах със 165 грама масло и толкова грама кафява захар.



Отнема около половин час да докарам състоянието от първата до втората снимка само с помощта на дървена лъжица. Рецептата включва и четири яйца, първите две от които доста помогнаха на процеса да се съединят маслото със захарта. Така де, няма да се моря излишно :)


Следващият етап е 320 грама брашно, чаена лъжичка канела и чаена лъжичка бакпулвер. В рецептата пишеше брашното да е самонадигащо, но аз такова не ползвам и затова удвоих дозата на бакпулвера. Рационализация първа - сложих и маааалко галета, ей така за пробата. Никак не се усеща и да си призная, тестото така е по-добро. Да не забравите да добавите и другите яйца от общо четирите по рецептата. В списание пише яйцата да се слагат едно по едно и след яйцето и по една лъжица от брашното, но аз действам по-директно. Всичките яйца, добро разбъркване и после брашното. Накрая се добавят и четири лъжици прясно мляко.

Ей това е сместа преди да влезе във фурната, но последния щрих, за да стане тортата бананова, са два големи смачкани банана. После отиваме да се печем - на 170 градуса с обдухване, 50 минути по часовник.


Отново ползвах формата с падащ борд, за да нямам проблеми с ваденето на блата цял.

Следва охлаждане и малко преди да изстине цялостно - рязане на три, за да се оформят блатовете. Тук да споделя един трик. Понеже е почти невъзможно да се опазят блатовете цели след разрязване, на помощ идва дъното на формата за печене. Много е лесно - като разрежа с дълъг нож блата, подпъхвам дъното и така вдигам отрязаното парче. После то лесно се плъзга някъде встрани, за да не пречи на следващото рязана. За полагането на блатовете при сглобяването на тортата - пак дъното и няма пукнатини (почти)


Накрая - крема и сглобяването. За крема се ползват 300 грама сметана и една кутийка дулче де лече. Това с дулчето си го мисля от много време да го пробвам, но накрая му дойде времето. Как се прави дулче де лече научих от Йоана, пак по неин съвет сварих повече кутийки, да си имам :) Трите неизползвани и чинно измити в момента са декорация :)

Разбитата сметана се съединява с един нарязан на ситно банан и почнах сглобката. Блат, дулче де лече, половината от крема, блат, дулче, втората половина от крема, блат, дулче за финал.

Ето го и крайния резултат. Няма търговския вид от корицата на списанието, но пък по думите на хората, които от снощи вечерта до този момент ометоха половината (и аз в това число) се е получила доста вкусна. Има вид на кекс, ама какво толкоз. Канелата и банана много добре се съчетават с карамеления вкус на дулчето.


Наслаждавайте се!

Няма коментари:

Публикуване на коментар