понеделник, септември 26, 2011

Раят, това са другите

Ще започна с едно всеизвестно обобщение, макар така да не се започва разсъждение - НА БЪЛГАРИНА ВИНАГИ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е ВИНОВЕН! Дали е времето, котката на съседа, самият съсед, вятърът, управниците ... някой друг.

Нарича се "външен локус на контрола" (екстерналност) и е термин от психологията.

Така удобно и лесно българинът намира извинение, оправдание, индулгенция. За собствените си грешки.

И сега ще е така - на циганите ще им е виновна държавата, която ги забрави и замете под килима. Без мисъл за последствията в дългосрочен план, без идея че порочният кръг ще подпали купчина лайна. С много видимост и излишно демонстриране на толерантност, точно заради липсата на визия, циганите започнаха да пречат. С начина си на живот, с предимствата си, с помощите, с показността си. Нали знаете - два лева да има в джоба си, ще вдигне банкет и ще купи сателитна чиния.

После ще се оправдава, че краде, щото няма работа. А кражбите ще останат ненаказани, защото полицията всеизвестно няма топки и не иска да застане на мястото си - ще бъде обвинена в расизъм, а това не е добре за образа на политикът. Който освен липсата на топки е известен и с липсата на непопулярна позиция.

На българите ще са им виновни циганите, турците, арменците, евреите и всичко друго различно и непознато, което живее на съседната улица, но е на светлинни години като светоусещане, манталитет и разбиране.

На лумпенизираната част от българите, известна като футболни фенове, освен съдията, ще са им виновни всички, които имат повече - циганите, турците, арменците, евреите, българите ... Повече акъл, повече коса на темето, повече топки.

В тази безизходна ситуация няма правилно решение, наясно съм. Когато една срещу друга се изправят две нямащи страни, които искат своето и са готови да мятат камъни и молотов ... Най-добре е танковете да дойдат. И тогава ще им е виновна полицията, която не е уважила тяхното изконно право на протест, защита на разбиранията им и свободите на изразяване. И на двете страни.

Все едно гледате две невръстни деца да се карат за лайното в пясъчника. И двете го искат неистово. Вие знаете, че и на двете ще им навреди и се опитвате да им го вземете. Накрая виновния сте вие, защото и двете сополанчета ще реват. Майките и на двете ще ви обвиняват, че малките принцове и принцеси са в сълзи и сополи. Всъщност сте виновни защото сте оставили в пясъчника да се появи лайно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар