петък, септември 02, 2011

Уродът от утрешния ден


Въобще не ме е еня кога слънцето ще спре да грее и ще избухне. Не ми дреме какво ще се случи със света през 2153г. Точно през оная работа ми е кой ще е президент на Р.Б. през 2075г. пък дори и да се казва Лили Иванова.

Ужасът бавно пълзи по гърба ми и си проправя път към двете полукълба в моменти, в които гледам как българските медии и журналисти създават уроди. Същите тези медии, които отразяваха земетресението в Япония. Същите тия мили мои родни картинки, с някои от които ежедневно ми се налага да работя.

Надвесени над лабораторната маса и въоръжени с вселенска липса на критерии, мили мои, вие създавате уродите на утрешния ден. Хипократовата клетва е детска броилка в сравнение с онова, върху което трябва да се закълнете преди да ви дадат свитъка с дипломите. Които гордо отнасяте на село при баба и отпочвате да журналясвате, да надигате хорските чаршафи в търсене на новина, да вдигате пръст, да сочите, да изобличавате.

И не, истината никога не е била въпрос на гледна точка. Точка, която ви се мержелее нейде в далечината и от дистанцията на късото си мозъче вземате за торта, а то било лайно.

Уродът, който създавате и който ще живее в утрешния ден има следните характеристики, мили мои късогледчета:
  • Скача подред против матурите, униформите, приемните изпити.
  • Не иска да работи за 400 лева щото е завършил хипер-престижен ПУЦ със специалност "Редосеялки 4-ти разряд".
  • Болен от поредица от болести, той моли някой друг да го евтаназира, щото не може да си плаща сметките и да се грижи за себе си.
  • С наводнена къща, същият този реве пред областния управител как държавата е длъжна да му построи отново къщата.
  • Държи снимка на сина си, който самокатастрофирал в самотно дърво и настоява застрахователите да изплатят кредита на синчето, лека му пръст
Защото така му е по-лесно.

Защото поколението от епохата на развития социализъм има извинение да смята, че държавата трябва да се грижи за всеки и всичко. Следващите нямат. Никакво. Извинете.

Не се чудете кой ги създаде тия мрънкащи бройлери с вид на турбо-чалга певачки, остатъци от коса след тонове боя и екстеншъни, дебели ланци от лъскав кух метал, бицепси и походка на горили, стероидни или силиконови творения, мрънкащи безотговорни същества с неясен пол. Вие го направихте.

Без свян, без осъзнаване, без да искате.

Най-опасни са убедените грешници. Които вярват в правотата на това, което вършат. Хитлер, Сталин, професор Вучков. И вие.

Без да се срамувате, без да се замисляте, без да го искате. Всеки ден ми предоставяте достатъчно материали с един общ знаменател - покъртителна човешка история, в която някой не е поел отговорност за себе си и действията си и иска остатъка от човечеството да му свърши работата. Да му прекопае градината, да му опрости кредита, да го евтаназира. Добре, не човечеството, нека държавата направи това вместо него.

Не вярвам да прочетете това, не вярвам и да го разберете. Написах го защото ми дойде в повече. Много повече. Две неща не мога да търпя, да го знаете - повърхностността и безнаказаността. Вие имате по много и от двете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар