вторник, юни 18, 2013

Рестарт

Просто е, системата е зациклила и е необходимо някой с достатъчно разум и топки да използва бастър-копчето. При простите системи схемата е "среден пръст за четири секунди" и екрана светва наново.

При малко по-сложната държавна машина ще са необходими повече средни пръсти в синхрон.

Отдавна ми се върти в главата една полу-безумна идея за частичен рестарт на държавната система, особено в частта правораздаване и правоохраняване. Всъщност не е толкова безумна.

Аз искам:
  1. Промяна на Изборния кодекс и синхронизиране на изборите за Парламент и местна власт. Така ще даваме мандат през четири години на преобладаващите настроения и ще спестим доста средства за организация. Някак си очаквам и повече синхрон между централната и местната власт.
  2. Райониране на населените места и мажоритарен избор на общински съветници. Сори, принадлежността към силната партия не е достатъчно за представителство.
  3. Всички по-високи постове в системата на МВР и правосъдието да станат изборни с въвеждане на образователен ценз. Няма нищо лошо или сложно в това хората в града да избират шефовете на РДВР-тата и РПУ-тата. Същото се отнася и до ръководителите на районните и градските съдилища и прокуратури.
Не искам много, нали?

1 коментар:

  1. Напълно съм съгласна!
    Промяна на ИК на първо място.
    Бих добавила и областни управители да са с мажоритарен избор.
    И дори да има образователен ценз в изборите!

    ОтговорИзтриване