събота, декември 04, 2010

"Истински, от Своге" или за любовта в парченце палмово масло

Няма как да не си спомняте онази толкова забавна реклама от ранните години на прехода - "Швейцарски експерт опитва нов шоколад" ... "Ммммм, истински, швейцарски е, нали". Не, шоколада е наш, роден, бугарски и е гордостта на възраждащата се нова индустрия в новото време, толкова успешен пример за умна приватизация, утрото на утрешния ден ... абе страхотия ви казвам.

Тази толкова хубава приказка не свършва. В годините, когато българската икономика бележи средно 5-6% ръст годишно, хората са щастливи и оптимисти, мечтаят и планират дългосрочно, забавляват се, хапват шоколад. Истински, от Своге.

И тогава дошла лошата криза. Промъкнала се като четвърта братовчедка на новобранска вечер, седнала в ъгъла и нахапала мечтите, планирането, щастието.

Шоколадът устоял. На бурите, турбуленциите, вихъра на валутните волатилности. Прав и горд като Стария бряст в родния ми град, като велика стена пазел емоцията, скрита в него.

Дрън дрън ярина

Хайде сега да ми кажете колко продавачки и продавачи в магазините, клек-шоповете, будките и хипер-маркетите са забелязали, че грамажа от стандартните 100 се е смъкнал на незнайно защо 90?!? В това множество не включвам "посветените" от търговската верига, закупчици, обслужващи агенции.

От всичките споменати по-горе, колко са зачели съдържанието на новите, възродени 90 грама?!? Колко от тях са забелязали, че гордостта на новата българска индустрия е приютила в себе си растителни масла (грозно, ама вярно - словосъчетанието "растително масло" се превежда като "гнус с палмов произход").

Точно така, същото онова палмово масло, което в комбинация със смляно шкембе и мас прави така нареченото "сирене за 2.90" Точно същото масълце, което не е много ясно безвредно ли е, вредител ли е, но за всеки случай вече не присъства в продуктите, които се зоват "масло", "сирене", "кашкавал"

Няма как да го забележите, освен ако не сложите една до друга старата и новата опаковка. Не, не съм Плюшкин, който колекционира хартийки от шоколади, стари сметки за вода и използвани трамвайни билетчета. Намерих начин да се докопам до старата опаковка и да я снимам до новата - вижте сами и ме извинете за големия файл, ама буквите са ситнички.



Не така, пичове. Айде 90-те грама ще ги пропусна, макар да е дребнаво и слузесто. От ваша страна. Палмовия екстракт обаче няма да ви го простя, защото е тъпо, неоправдано и меко казано гнусно. Като сте толкова социално отговорни, загрижени и любящи, сори - даряващи любов ... поне да бяхте сменили името.

ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ШОКОЛАД.

Вече не е.

Това е смеска, излязла изпод ръцете на анонимен алхимик с тежък махмурлук и нерадостно детство. Това е изрод, роден някъде между колоните "приход" и "разход" и със сигурност никой не си е излял сърцето точно в това недоразумение. Това е четвъртата братовчедка, за която съм взел специални мерки да не прекрачва повече прага ми.

сряда, декември 01, 2010

Баташов

Греховен ритъм и ритмичен грях
Стрес и суета
Лъжа, фасада, самота

петък, ноември 19, 2010

Какво е да си политик ...

... да си Георги Първанов на среща на държавните и правителствените ръководители на НАТО в Лисабон.
(първоизточник на снимката - неизвестен, взета от www.scandalno.com)

понеделник, ноември 15, 2010

Мило непознато другарче

Мила непозната другарке,

В неделя седяхме с теб на две съседни пейки до кучешката полянка на НДК. Аз говорих тихо с моя събеседник, ти обсъждаше на висок глас с твоята "най-добра приятелка" поредица от важни теми ...

Така станах неволен слушател на вашите тегоби, че гаджето й:
  1. Има семейство и тя се насилва да ходи по семейни поводи заради него, а той не уважава поводите на нейните приятелки.
  2. Не иска все още деца, нищо че "скоро ще е късно за него"
  3. Разлика във възрастта повече от 10 години е "много нещо, виж ако бяха десет, щеше да е различно" ... разликата е 11 години, ОК, повече от 10 е, права си
  4. Имаш проблеми, чисто женски
  5. Тя има проблеми, два поредни месеца не й идва, което за нея автоматично означава, че и двата й яйчника не работят, освен това има и едно нещо на шийката на ...
  6. Гаджето й ще дойде от Дружба 2 да я вземе от НДК ....
  7. и много други неща
Мила непозната другарке, вие двете станахте и се приготвихте да си тръгвате. Тогава аз тихо те попитах "Прощавайте, искате ли да си съберете фасовете?" защото този дълъг разговор между вас двете се материализира в половин дузина цигари, респективно фасове. Ти, мила непозната другарке ги беше наредила пред краката си, най-добрата ти приятелка ги сритваше свенливо с черните си пътъчки под пейката.

(източник на снимката - вестник 24 Часа)

Ти, мила непозната другарке, ме погледна безизразно и ми отговори "Ми не, не искам. Ако искате - съберете ги вие"

Не, претенциозна натруфена модерна млада жено, не искам аз да ти събирам боклуците и да чистя след теб, не искам дори да ти отперя два шамара като на сополива хулиганка. Искам да прочетеш това и да се опиташ да пуснеш във фризираната си главица крехката мисъл, че както изискваш от гаджето ти да ти следи цикъла и да ти уважава работещите яйчници, така и аз искам да не ми мърсиш обкръжението. С разговорите си и с угарките си.


сряда, юни 16, 2010

В насрещното

Улица Екзарх Йосиф (в участъка от Стефан Стамболов до Мария Луиза) е еднопосочна. Улицата е тясна, вървят трамваи и колите могат само откъм Мария Луиза да влизат.

Това не пречи на служебният автомобил на министър Тотьо Младенов да цепи мощно в насрещното. Онзи същият черен мерцедес, на който се возеше Госпожа Другарката.

Нарушението не свършва дотам, защото след кръстовището на Халите еднопосочните улици продължават, но са най-краткия път до паркинга на МТСП (знаете го, оня между министерството и Централна баня).

Еднопосочността не пречи и на друг един държавен автомобил, този път черно BMW с регистрационен номер 9004.

Не пречи и на много униформени, шапкари и пагонджии да си търкалят личните автомобили до мястото, където изпълняват служебните си задължения на полза роду.

понеделник, май 31, 2010

Софийски сезони 2


Малко след началото на сезона на миризливите подмишници, в София настава следващият :) Известен още като сезона на джапанките или господството на мръсните пети.

Всичко де що е свободно в събота и неделя хуква да разхожда шляпалките. Резултатът е необходимост от пароструйка пред всеки жилищен вход :)


Снимката е от Flickr

сряда, май 26, 2010

Софийски сезони

Ако зимата и началото на пролетта не са най-добрите сезони на София, какво да кажа за първите топли дни. Тогава, уважаеми читателю, настъпва сезонът на миризливите подмишници.

Не съм чаааааак толкова чувствителен нос, но щом усещам как талазите те удрят сутрин с първите зари на слънцето ... какво остава да се разходиш по среда-пладне в сърцето на тоя европейски град. Имаш чувството, че археолозите са разровили нещо мноооого старо и доста опасно, но издайническите му следи са полепнали по мишците на трудовия народ.

Сигурен съм, че не е заразно, но също така съм убеден, че се изискват титанични усилия да си поддържаш миризмата. Да ходиш с една и съща юнашка фланелка тип потник, да не объркаш посоката на долното бельо (сещате се - жълтото отпред), да се чудиш вечер колко скилидки чесън да храно-смелиш между ракиите и на сутринта с бодра стъпка да заявиш на всички около себе си правото да съществуваш. Нахален, горд и миризлив. Устремен съм смрадливото си бъдеще.

понеделник, февруари 22, 2010

Кулинарно 9

Малко вкусно пилешко удоволствие

Вадя от фризера едни пилешки гърди и след размразяване ги бия учестено с чукчето докато станат поне двойни на размери и дваж по-тънки от първоначалното им състояние. После ги овалвам в смес от галета, пармезан, сол и черен пипер и ги забравям за точно шест минути от всяка страна във фурната на функция грил. Добре, че сложих под тях хартия за печене иначе тавата щеше да ме озори докато я върна в чист вид отново :)

На седмата минута от обръщането полагам върху филенцата по две парчета моцарела и изчаквам минутка и половина да се разтече :) После една ивица песто отгоре за разкош и е готово да се снима :)

В случая гарнитурата е морковена салата с портокали, рецептата съм я откраднал от едно заведение, дето вече го няма - бистро Руж на улица Любен Каравелов, близо до пресечката с Граф Игнатиев.

Наслаждавайте се :)

събота, февруари 20, 2010

С благодарност към Жак Пепен

Събота преди обяд, мързеливо време - тъкмо удобният момент да си припомня едно предаване на Жак Пепен и един от неговите съботни обеди.

Заедно със свой приятел и колега си направиха едни прости макарони със сирене и забулено яйце отгоре, а в моят вариант остана само забуленото яйце. Другото си е домашен хляб, масло и сирене.

Пак е вкусно :)

понеделник, февруари 15, 2010

Кулинарно 8

Много набързо да споделя - пиле с круша и синьо сирене, запечени във фурната. За гарнитура - запечени картофи и няколко цветенца карфиол. Това тъмното върху крушата е редуциран сос от мед, вино, портокалов сок и портокалови корички. Крушата първом се запържва в една лъжица мед и после отива върху пилето :). Подробностите са на страница 64 в декемврийския брой на списание GoodFood

Наслаждавайте се!

На заден план се вижда и един хляб - наполовина бяло и типово брашно, сусам и слънчогледови семки. Става прекрасен :) Ако някой иска рецептата - да пише :) Нищо не крия.